Tamamen Devlet Destekli Eğitim & Dil ve Konuşma Terapisi Hemen Başvurun

Temmuz 29, 2022 0 Comments

Duyu Bütünleme Terapisi

Duyu bütünleme terapisi nedir, hangi hastalara uygulanmaktadır? Duyu bütünleme bozukluğu genellikle küçük yaşlardan itibaren görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler çevreden gelen etkenlere karşı tepkisiz kalabilmektedir. Bu etkenler somut ya da soyut olabilir. Bunun için birçok farklı özel eğitim ve rehabilitasyon kuruluşlarında tedavi işlemleri uygulanmaktadır.

Duyu bütünleme terapisi uygulayan kurumlar genellikle çocukluk dönemi itibariyle dışarıdan gelen etkenlere karşı duyarlılık, iletişim becerilerini arttırmaya yönelik çalışmalar ve benzer şekilde duyu bütünleme bozukluğu yaşayan kişilerle oyunlar oynama imkanları sağlamaktadır.

Tedavi süreci uzun süreli ve düzenli bir uğraş gerektirmektedir. Ancak duyu bütünleme terapisi eğer yeterince iyi şekilde uygulanırsa kişilerin gündelik hayatta hiçbir sorun yaşamadan, yeterince sosyal ve normal bir yaşantısı olabilmektedir.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?

Duyu bütünleme bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir? Küçük yaşlarda fark edilen bu sorun tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Henüz küçük yaşlardayken bazı insanlarda sinir hücrelerinde beklenmedik bir durum yaşanarak kişilerin dışarıdan gelen çeşitli unsurlara karşı tepkisiz kaldığı görülmektedir. Bu kişilere seslendiğinizde yanıt vermemesi, canı yandıklarında sessiz kalmaları ya da dokunduğunuzda fark etmemeleri gibi durumlar yaşanabilmektedir.

Bunun başlıca nedeni yaşamlarının bir bölümünde soyutlanmış olmaları olabilir. Bebeklik dönemi itibariyle yaşamımız boyunca öğrenme eğilimindeyizdir. Bazı ebeveynler çocuklarını yetiştirme sürecinde yaşıtlarına pek fazla yaklaştırmadan, çoğunlukla evde vakit geçirmelerine özen göstererek yetiştirmektedir. Bu da çocuklarda ilerleyen dönemlerde adaptasyon sorunları ve iletişim problemlerine neden olmaktadır. Bu duruma da duyu bütünleme bozukluğu denir.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Belirtileri

Çocuğunuzda ya da bir yakınınızda duyu bütünleme bozukluğu olduğu nasıl anlaşılır? Genellikle bahsedilen şekilde insanlara karşı soyutlanmış olan bireylerde görülen duyu bütünleme bozukluğu birçok farklı belirtiye sahiptir. Duyu bütünleme bozukluğu belirtileri şunlardır;

  • Hareket becerisinde yetersiz gelişim
  • Yaşıtlarına göre bazı fiziksel aktiviteleri yerine getirememeleri
  • İnsanlara dokunmaya karşı hassasiyet
  • Çevrelerindekilere tepkisizlik ve dikkat dağınıklığı
  • Özgüven eksikliği

Tüm bunlar duyu bütünleme bozukluğu belirtileri olarak bilinmektedir.  Bu belirtilerin görülmesi halinde yapılması gereken gerekli testlerin uygulanmasıdır. Çoğunlukla psikologlar detaylı araştırmalarla hastalara duyu bütünleme bozukluğu tanısı koyabilmektedir. Sonrasında gerekli olan duyu bütünleme terapisi uygulanmaktadır. Böylece hastaların gelişim sürecinde eksiklik yaşadıkları adaptasyon süreci ve fiziksel gelişim aşamaları uygulanmış olur.

Evde Duyu Bütünleme Etkinlikleri

Evde duyu bütünleme etkinlikleri nelerdir, evde duyu bütünleme bozukluğu tedavi edilebilir mi? Evde yapılan egzersizler elbette tedavi sürecinin ilerleyişi konusunda etkili bir destektir. Ancak tam olarak duyu bütünleme bozukluğu yaşayan hastalar için en iyi çözüm rehabilitasyon ve psikolojik destek veren kurumlardır. Bunun için Kocaeli özel eğitim ve rehabilitasyon merkezini tercih edebilirsiniz.

Evde duyu bütünleme bozukluğuna karşı yapılacaklar genellikle fiziksel aktivitelerdir. Duyu bozukluğu yaşayan bireylerin atma, tutma, vurma, çekme vb. hareketlerde pratik uygulamaları önerilmektedir. Ayrıca gerekli bilgiler doktorlar tarafından alınarak farklı yöntemlerle iletişim becerilerini güçlendirmek adı duyu bütünleme terapisi içerisinde olduğu gibi hastalarla sohbet etmek ve onların akıcı, özgüvenli şekilde konuşma becerisi kazanmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Kocaeli Özel Eğitim ve Rehabilitasyon

Kocaeli özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde duyu bütünleme bozukluğu yaşayan her yaştan kişiye gerekli terapi işlemleri uygulanmaktadır. Ortak şekilde oyunlar oynamak, fiziksel aktiviteler, çeşitli sohbetlere yer verilmektedir. Bu şekilde gerekli olan terapi tamamlanarak hastaların normal bir birey olarak çevrelerine karşı tepki verme becerileri geliştirilmiş olur. Bu özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde alınan hizmetler sonrasında artık uzun süredir yaşanan özgüvensizlik, fiziksel güçsüzlük ve psikolojik çeşitli sorunlar çözülmektedir.

Paylaş:

Leave a comment

Call Now ButtonHemen Ara