Tamamen Devlet Destekli Eğitim & Dil ve Konuşma Terapisi Hemen Başvurun
Harf söyleyememe terapisi dil ve konuşma bozuklukları alanında dikkat çeken çalışmalardan birisini oluşturur. Bir diğer deyişle artikülasyon ve fonolojik bozukluklar da terapi uygulaması oldukça önemlidir. Artikülasyon konuşmada bulunan organların birbiri ardına belli bir düzeyde ve düzenli şekilde gerçekleştirdi hareketler vasıtasıyla konuşma sesi birimlerinin şekillenmesi olarak ifade edilir.
Türkçede artikülasyon kavramı sesletim olarak çevrilir. Yine eklemleme terimi de aynı anlama gelecek şekilde kullanılır. Dişler, dudaklar, dil, damak ve küçük dil gibi unsurların yanı sıra çene seslerin şekillenmesini sağlayan ve artikülasyonu oluşturan unsurlar arasında yer alır. Dilin ağız içindeki konumunun yanı sıra ses yollarının farklı şekillerde kapanması gibi bazı özelliklere bakılarak ünsüz ve ünlü harflerin süslemesi yapılır.
Artikülasyon belli parçaların akıcı bir biçimde içeceği geçmesi anlamına gelir ve motor becerilerinin olgunlaşmasını gerektirir. Özellikle ses tellerinin açılıp kapanması unsuru artikülasyon açısından oldukça önemlidir. Ses tellerindeki titreşim neticesinde sesin şekillenmesi ve anlamlı bir bütüne dönüşmesi söz konusu olur.
Dolayısıyla ciğerden gelmekte olan havanın artikülasyon bölgesi olarak tanımlanan alanda şekillendiği söylenebilir. Bu alanlar dudaklar,, sert damak ve dişler gibi alanlardan oluşur. Ayrıca yumuşak damak bölgesi de harf oluşumunda önemli ayrıntılardan birisini oluşturur.
Konuşma esnasında kullanılmakta olan sesler iki temel kategori içerisinde değerlendirilir. Ünsüzler ve ünlüler olarak ifade edilen bu seslerin konuşmadaki kullanım mantığı farklıdır. Ünlüler akustik özellikleri bakımından rezonans durumuna bağlı olarak şekillenir.
Gırtlak üstündeki boşlukların büyüklüğü ve şeklinin değişmesi ile değişik ünlülerin seslenişi söz konusu olur. Bu kapsamda ciğerden gelmekte olan hava akımına direnç çok azdır. Ancak ünsüzlerin kullanımı sırasında hava akımına uygulanan direncim fazla olduğu söylenebilir. Bu hava akımı kısıtlanır, yaptırılır ya da tamamen devre dışı bırakılır.
Dil ve konuşma bozuklukları kapsamında değerlendirilebilecek harf söyleyememe durumu yukarıda ifade edilen süreçlerin bazı nedenlerden dolayı sekteye uğraması ile ortaya çıkar. Artikülasyon bozukluğu temel olarak bu şekilde meydana gelir. Artikülasyon temel olarak konuşma seslerindeki üretimin motor hareketini içeren bir süreçtir.
Artikülasyon problemlerinin çocuktaki ya da yetişkindeki bazı sesleri üretmekten güçlük olarak ortaya çıkar. Ya da seslerin yanlış üretimi de aynı soruna işaret edebilir. Artikülasyon sorununda kişi konuşmakta olduğu dile ait olan kimi sesleri uygun bir biçimde üretmez. Bu durum da hem konuşmanın anlaşılmasını etkiler hem de kişinin özgüveni etkileyen unsurlardan birisi olarak öne çıkar.
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon süreçleri ile ilgili hizmet veren İzmit Rehabilitasyon artikülasyon problemlerinden hizmet veren merkezlerden birisidir. Bu sorun konuşma durumuna yansıdığı için genellikle çocuklukta rahatlıkla tespit edilebilir.
Kişilerin böyle bir durumla karşılaşması halinde zaman kaybetmeden çocuklarını uzman bir hekime göstermesi sürecin doğru işlemesi açısından önemlidir. Gerek çocuğun yaşamındaki iletişimi kuvvetli olması gerekse de özgüvene açısından erken teşhis konularak hizmet alması sağlanmalıdır.
İzmit dil ve konuşma merkezi olarak verilen hizmet kapsamında artikülasyon bozuklukların tanısı ve tedavisi gibi süreçlerde yer alır. Bunun yanı sıra fonolojik bozukluklar alanında da çalışmalar sürdürülür. Fonoloji ise bir dilde kullanılmakta olan konuşma seslerini ve bu seslerin birleşimi ile ilgili kuralların bütünü olarak tanımlanabilir.
Dolayısıyla fonolojik bozukluklar için uygulanan terapilerde dil ve konuşma bozukluklarının önüne geçilmesi için önemlidir. Bunu lojik gelişimi kişilerde değişiklik gösterdiği bilinir. Çocuklarda zaman zaman harflerin yerini değiştirme gibi ortaya çıkan bu sorunların zaman içerisinde ortadan kalkması beklenir. İleriye dönük bu durumun devam etmesi halinde bir uzmana başvurmak gerekir.
Leave a comment