Tamamen Devlet Destekli Eğitim & Dil ve Konuşma Terapisi Hemen Başvurun
İşitme engelli destek eğitim programı nasıl uygulanmaktadır, neler yapılır? İşitme engellilik genellikle doğuştan gelen tam işitme engeli ya da zamanla işitmede azalma görülmesiyle oluşmaktadır. Günümüzde artık işitme engelliler için gelişmiş teknolojiler ile duymak mümkün olsa da ileri derecede işitme engeli olanların özel bir eğitimden geçmesi gerekmektedir.
Bu eğitimlerde işitme engelli destek eğitim programı olarak bilinir. Çocukluğumuz itibariyle duyduğumuz sesler sayesinde konuşmayı öğreniriz. Eğer doğuştan işitme engelli bir birey varsa konuşmayı öğretmek, işitme engelli dilini öğretmek ve çevreden gelen unsurlara karşı farkındalık gibi çeşitli unsurlar bu eğitim programlarında verilmektedir.
Genellikle özel dil ve konuşma merkezi olarak bilinen kurumlarda işitme engelli vatandaşlara gerekli eğitimler verilmektedir. Bu sayede engelli vatandaşlar topluma kazandırılarak özel eğitim veren kurumlarda okuma, yazma ve çevrede var olan her şeyi detaylı şekilde öğrenme imkanı bulabilmektedir.
Dil eğitim modülü oldukça basit bir şekilde uygulanır. Öğretilecek dil işaret dili ise bu kelimelerin görsel imgeler ile anlatılmasıyla sağlanmaktadır. Konuşma dili içinse öğrenilmiş olan işaret dili ile adım adım süreç anlatılır. İşitme engelli bireyler eğer belli bir yüzdede duyabiliyorsa bu süreç çok daha hızlı ilerlemektedir.
Günümüzde Milli Eğitim bakanlığına bağlı birçok okulda, özel okulda ya da kursta bu anlamda dersler verilmektedir. Ayrıca bu dil öğrenme sürecini dil ve konuşma merkezi içerisinde öğrenmek de mümkündür. Tek yapmanız gereken oraya kayıt olarak eğitim sürecine başlamaktır.
Dil eğitim modülü öğrencinin kendi isteği doğrultusunda uygulanabilmektedir. Genellikle işitme engelli öğretmenler tarafından sıklıkla öğrenciler eğitimden geçmektedir. Gerekli eğitimler alındığında işaret dili, dudak okuma ve herkesin bildiği yazılı dil öğrenilebilmektedir.
İşitme kaybı özel eğitim süreci doğuştan işitme engelli bireylere göre çok daha farklı şekilde ilerlemektedir. Öncelikle bu süreçte işitme kaybı sürecinin takibi büyük önem taşımaktadır. Küçük yaşlarda oluşmadığı sürece temel olarak bilinen konuşma, okuma, yazma ve diğer insanları, imgeleri anlama özellikleri elbette çocukluk döneminde öğrenilebilmektedir.
Bu sebeple işitme kaybı özel eğitim için hangi yaş diliminde ve işitme kaybının ne hızda ilerlendiği önem teşkil eder. Buna bağlı olarak gerekli işitme cihazları ile süreci durdurmak çoğu zaman mümkün olabilmektedir. Günümüzde eğer genetik nedenlerden ortaya çıkmadıysa işitme sorunları ameliyatlar ile de çözülebilmektedir. Tedavi süreci bu anlamda büyük önem taşımaktadır. İşitme kaybı yaşayan bireylerin tedavi uygulanarak işitme özelliğini koruyabilmeleri mümkündür.
İzmit özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi bu tip hastalıklarla ilgilenmektedir. Eğer işitme sorunları yaşıyorsanız, işitme engelliyseniz burada gerekli eğitim işlemleri uygulanmaktadır. Ayrıca çeşitli psikolojik rahatsızlıklar da bu rehabilitasyon merkezlerinde özel olarak hazırlanan eğitim programları ve tedavilerle sağlanmaktadır.
İşitme engelli, görme engelli ya da konuşma engelli birçok birey dil ve konuşma merkezi içerisinde gerekli eğitim sürecini tamamlayarak konuşmaları mümkündür. Genellikle işitme ve konuşma engelli bireyler işaret dilini ve dudak okuma tekniklerini öğrenmektedir. Görme engelliler ise sesleri analiz etmeyi bu kurumlarda öğrenirler.
Her ne durumda olursa olsun genellikle engelli oldukları organların dışında daha yüksek duyarlılık kazandırılması dil ve konuşma merkezi tarafından büyük önem taşımaktadır. Örneğin görme engellilerin müthiş bir duyu yeteneği oluşturmak, duyma engellilerin gördüklerini aşırı hızlı şekilde algılamak ya da konuşma engellilerin de duyma ve dinleme becerilerini geliştirmek esas amaçlardır. Burada alınan eğitim ile engelli bireyler topluma kazandırılabilmektedir.
Leave a comment