Tamamen Devlet Destekli Eğitim & Dil ve Konuşma Terapisi Hemen Başvurun
Otizmli bireyler ile dil ve konuşma terapisi nasıl yapılır? Otizmli çocuklar farklılıklara sahip olan bireylerdir. Diğer çocuklar gibi koşmak, bağırmak, vurmak, dokunmak, sarılmak ve daha birçok eylemi yapmakta pek rahat değillerdir. Hatta çoğunlukla yapmayı istemedikleri gibi kendilerine yapıldığında aşırı rahatsız olabilmektedirler. Bu sebeple otizmli bireyler çoğunlukla içe kapanık ve iletişim konusunda güçlük çeken insanlar olarak bilinirler. Bunun için otizm ve dil ve konuşma terapisi uygulanabilir.
Bu konuşma terapilerinde asıl amaç konuşma esnasında otizmli bireyden yanıt almak ve karşılıklı diyaloglar kurabilmektir. Çünkü otizmli çocuklar özellikle de küçük yaşlarda insanlarla iletişim kurmaktan kaçınırlar. Konuşma terapilerinde onların terapistlere güven duymaları büyük önem taşımaktadır.
Ayrıca otizm ve dil ve konuşma terapisi öncesinde ebeveynlerin çocuklarını insanlarla iletişime teşvik etmeleri de gerekmektedir. Çünkü otizmli bireyler en çok ebeveynlerine karşı güven duyarlar. Eğer onlar bu tip bir yönlendirmede bulunurlarsa, zamanla otizmli çocuklarında diğer insanlarla pratikler yaparak, sohbetler ederek konuşmaları mümkün olacaktır.
Otistik çocuğa konuşma nasıl öğretilir? Otistik bireyler konuşma sürecinde işitme engelliler gibi zorluk çekmezler. Yanlarında konuşuyor olmanız kulak aşinalığı kazandırır ve kavramları öğrenmeye başlarlar. Ancak bu özel bireyler genellikle güvensizlik hissettiklerinden konuşmaya çekinirler. Siz de konuşmayı öğretmek için çeşitli yöntemler uygulayabilirsiniz.
Henüz küçük yaşlardayken onların temasa karşı duyarlılığı çok daha azdır. Bu sebeple onlara dokunmak ve şefkat göstermek size karşı güven duyarak konuşma isteği duymalarını sağlar. En basit yöntem göstererek anlatmaktır. İşaret dili hemen her dilde ortaktır. Bir cismi işaret ederek anlatmak, kelimeleri telaffuz etmeleri konusunda onlardan ricada bulunmak ve yanlarında olabildiğince konuşmak kendi kendilerine konuşmayı öğrenmelerini sağlayacaktır.
Bu süreçte önemli olan otizm dil konuşma etkinlikleri ve öğretme sürecinde kendilerini zorlamamaktır. Bu süreci daha da olumsuz etkileyerek yavaş öğrenmelerine neden olacaktır. Bu anlamda onlara özgürlük tanımakta fayda vardır.
Otizm dil konuşma etkinlikleri iletişim becerileri kazanmaları için gayet iyi bir çözümdür. Çeşitli oyunlar üzerinden onları konuşturmaya çalışmak, güven duydukları arkadaşlar edinmelerini sağlamak ve bu etkinlikler sayesinde özgüven kazandırmak mümkün olacaktır. Sonrasında zaten otizm dil konuşma etkinlikleri ile daha fazla konuşmak istediklerini görebilirsiniz.
Otizmli çocuklar farklı bir bakış açısı ve düşünce yapısına sahiptir. Onları diğer çocuklar ile karşılaştırmamak ve hiçbir şekilde farklılıkları nedeniyle üzmemek büyük önem taşır. Bu sebeple otizm dil konuşma etkinlikleri uygularken dikkatli olmak gerekir.
Son olarak bu etkinliklerde onları konuşmaya zorlamak yerine yalnızca karşılıklı kitap okumayı ya da bir şeyler izlerken yorum yapmalarını sağlayabilirsiniz. Bu da iyi bir iletişim ve otizm dil konuşma etkinlikleri içerisinde yer almaktadır.
Otizmli bireylerin kendileri gibi otizmli çocuklarla arkadaşlık etmesi genellikle sürecin hızlı işlemesini sağlayacaktır. Bunun için İzmit rehabilitasyon ve dil ve konuşma merkezi olarak bilinen kurumlarda çocuklara çeşitli etkinlikler, sohbetler ve eğitimler sağlanmaktadır. Bu şekilde otizmli bireyler daha hızlı bir şekilde konuşma, öğrenme, algılama ve en önemlisi de duygular konusunda gelişim göstermeye başlayabilmektedir.
Otizmli çocukların yeterli eğitim almaları için bu dil ve konuşma merkezi yeterli olmayacaktır. Yaşı okul çağına gelen çocukların aynı diğer çocuklar gibi okula gitmeleri bu sürece daha da etkili olabilir. Ancak dikkatli olmalı ve bu durum için öğretmenleri ile iyi bir iletişim kurmaları konusunda bilgilendirmede bulunulması önem taşımaktadır. Hatta isterseniz otizmli çocuklar için açılmış okullar tercih edilebilir.
Leave a comment