Tamamen Devlet Destekli Eğitim & Dil ve Konuşma Terapisi Hemen Başvurun
Gecikmiş dil ve konuşma nedir? Gecikmiş dil ve konuşma durumu çocuktaki konuşma ve dil gelişiminin beklenen düzeyde ve hızda olmaması şeklinde tanımlanır gelişimsel bir sorun olarak değerlendirilmek ile birlikte okul öncesi çocukluk döneminde teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
Bu kapsamda her çocuğun kendine has bir gelişim hızı olduğunu söylemek mümkündür. Ancak çocukta yaşıtları ile karşılaştırıldığı zaman fark edilebilecek düzeyde az konuşma belirtisi varsa gecikmiş dil ve konuşma sorunundan şüphe edilebilir.
Bu durumun belirtilerine dair çok sayıda aynısı aileler tarafından merak konusu olmaktadır. Konu dahilinde kesinlikle bir uzmana danışmak gerekir. Ancak temel birkaç aşama değerlendirerek uzmana başvurmaya gerek olup olmadığı daha rahat anlaşılabilir. Örnek olarak bebeğiniz 12 ve 15 aylık dönemlerde net bir şekilde ya da netlik olmadan basit sözcükler söyleyemiyorsa incelenmesi gerekir.
Yine 18 aylık döneminde basit sözcükleri anlamada güçlük çekiyorsa ve 3 yaşındayken kısa cümleler kurarak konuşuyorsa bir uzmana danışılması gerekir. Bunun yanı sıra 4-5 yaş civarında kısa hikayeler anlatamıyorsa yine gelişimsel bir durum olarak değerlendirilen gecikmiş dil ve konuşma sorunundan şüphe duyulabilir.
Gecikmiş konuşmaya dair bilinen en temel sebepler yavaş gelişim, işitme kaybı ve zihinsel engel gibi durumlardır. Diğer bazı sebepler ise otizm, sereblal parsi, psiko-sosyal yetersizlik durumu, ikiz olma ve selektif mutizm gibi durumlardır. Bazı durumlarda psiko-sosyal yetersizliği çocuğun yetişkinlerle yeterli miktarda konuşmaması ve birlikte zaman geçirmemesi sebep olabilir.
Özel eğitim ve rehabilitasyon süreçlerinin etkili şekilde uygulandığı gecikmiş dil ve konuşma durumunun teşhisinde ilk başvuru noktası uzman hekimdir. Uzman için çocuğun konuşmasını dinleyerek zihinsel gelişimini kontrol eder ve bir işitme testi talep edebilir. Bunlarda bir sorun görülmediği takdirde dil ve konuşma terapistine yönlendirmesi söz konusu olur.
Dil ve konuşma terapistleri iletişim, konuşma ve dil alanlarında uzman bir çalışandır. Dil ve konuşma terapisti çocuğu kendi alanı dahilinde değerlendirmeye alır ve bazı testler uygular. Bu testlerin neticesinde gecikmiş dil ve konuşma durumunun olup olmadığını tespit eder.
İzmit Rehabilitasyon olarak gecikmiş dil ve konuşma durumunun bulunup bulunmadığına dair ayrıntılı bilgi sunabilmek adına alanında uzman kişilerle çalışılmaktadır. Gecikmiş dil ve konuşma sorununda nedenin ne olduğunun tespit edilmesi ile doğrudan çözüm mümkün olmayabilir.
Ancak nedenin ortaya konulması tedavinin doğru şekilde yürütülmesi açısından önemlidir. Örnek olarak çocuktaki gecikmiş dil ve konuşma sorunun işitme kaybı nedeni ile oluyorsa çeşitli işitme destekleri sayesinde bu konuda ilerleme kaydedilebilir. Çocuğun konuşmaları duymaya başlamasıyla konuşma ve dil yetisi de gelişir.
İzmit Özel Eğitim ve Rehabilitasyon süreçlerinde çocuğun gecikmiş dil ve konuşma bozukluğuna sahip olup olmadığı uygun biçimde değerlendirilir. Bazı durumlarda çocukta herhangi bir tedavi ihtiyacı olmaz. Kimin çocuklar konuşmaya uzun bir sürenin ardından başlar. Çocuğa uygulanması gereken tedavi süreci gecikmiş konuşma nedenine bağlı şekillenir. Doktor gerekli muayene ve testleri uyguladıktan sonra bu gecikme nedenini açıklar.
Sorunun hangi sebepten kaynaklandığına göre alanında farklı uzmanlarla çalışılabilir. Bu kişiler çocuk gelişim uzmanı, ergoterapist, psikolog ya da odyolog olabilir. Eğer çocuk için bu uzmanlarla birlikte çalışmak adına bir ihtiyaç varsa hekim gerekli yönlendirmeyi gerçekleştirir.
Kocaeli Özel Eğitim ve Rehabilitasyon hizmetlerinden öne çıkan merkezimiz gecikmiş dil ve konuşma sorunu gibi çok sayıda durumun incelenmesinde hizmet verir. Konunun ayrıntılarına ve tedavi yöntemlerine dair bilgi sormaya amaçladığımız yazımızın sonuna geldik.
Leave a comment